Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ЩОДО ЙОДОПРОФІЛАКТИКИ У ВИПАДКУ АВАРІЇ НА АЕС Роз’яснення від головного лікаря КП «Галицинівський ЦПМСД» Андрія Миколайовича Аліфанова

Новина
26.06.2023

ЩОДО ЙОДОПРОФІЛАКТИКИ У ВИПАДКУ АВАРІЇ НА АЕС

Роз’яснення від головного лікаря КП «Галицинівський ЦПМСД»

Андрія Миколайовича Аліфанова

ВАЖЛИВО!

Проводити йодопрофілактику можна тільки після офіційного оповіщення щодо її необхідності. Вона виправдана лише тоді, коли радіація спричинена радіойодом.

Йодопрофілактика полягає в одноразовому прийомі таблетованого йодиду калію. Другий прийом передбачено в разі пролонгованого (понад 24 години), або повторного впливу, і якщо людина вживала забруднену їжу або воду.

ДОЗУВАННЯ:

Немовлята – від народження до 1 місяця – 16 мг.

Діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг.

Діти від 3 до 12 років – 62,5 мг.

Підлітки (12 – 18 років), вагітні, матері-годувальниці та дорослі до 40 років – 125 мг.

Дорослим старше від 40 років, або людям з порушеннями функціонування щитоподібної залози йодна профілактика зазвичай не потрібна. Також протипоказання до прийому препаратів йоду мають хворі на туберкульоз, фурункульоз, нефрит, дерматит Дюрінга, системний васкуліт, а також з індивідуальною непереносимістю препаратів йоду.

Калію йодид у пігулках та саше для різних вікових груп, по 125, 62,5, 32 та 16 мг, знаходяться в амбулаторіях громади, і будуть видаватися у разі потреби цілодобово.

Якщо сталося так, що доступ до цих препаратів відсутній, альтернативно можна використовувати звичайний розчин 5% йоду. Його необхідно дозувати в тепле молоко або воду і випити.

Люди старше 14 років: 40 крапель.

Діти від 5 до 14 років: 20 крапель.

Дітям молодше 5 років приймати йод внутрішньо не можна. У такому разі його необхідно розвести водою у пропорції 1:4, та нанести на різні ділянки шкіри у вигляді йодної сітки. Діти віком від 2 до 5 років – 20 крапель, діти до 2-х років – 10 крапель.



2024 © Усі права захищено
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше