Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Ротація – як підтримати рідну людину, коли вона повернулася додому

Новина
19.10.2023
Ротація – як підтримати рідну людину, коли вона повернулася додому 🏠
🍎 Уявіть, що здоров’я людини – це яблуко. А що тоді ментальне здоров'я? Це не просто частина яблука, це – його осердя. Бо саме на ньому тримаються решта фізичних, фізіологічних і побутових активностей. Ось чому турбота про стабільний емоційний стан є надважливою. А у військових, які приїхали додому, іноді просто не вистачає сил, і вони потребують підтримки.
«Якщо це коротка ротація – всього 3-5 днів чи тиждень, а потім військовий повертається на фронт – то про специфічну допомогу не йдеться. Люди на війні дуже виснажуються не тільки психологічно, а й фізично, їм потрібно дуже якісно відпочити. Виконати підтримуючу роль і стати ключовим моментом відновлення можуть саме базові речі», – зазначила у прямому ефірі на сторінці ГО «Безбар'єрність» та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA Ксенія Возніцина, неврологиня, директорка Центр психічного здоров'я та реабілітації "Лісова поляна" МОЗ України.
Отже, чим можуть допомогти близькі?
⚪️ Забезпечити якісне домашнє харчування.
⚪️ Організувати родинний затишок. Не треба запрошувати багато гостей чи залучати рідну людину до побутових справ.
⚪️ Подбати про те, щоб не було багато звукових навантажень і яскравого світла.
⚪️ Дати можливість добре висипатися у темній та прохолодній кімнаті. А якщо людині складно заснути – робити разом дихальні вправи та гуляти перед сном.
⚪️ Чітко інформувати про найближчі спільні плани. Все детально проговорювати, але не забувати питати згоди.
Такі специфічні прояви як посилена роздратованість, тривожність, агресивна поведінка потребують обережної розмови. Фахівці радять❗️не запитувати дуже багато, а просто дати знати: я тут, я готовий/-а буду тебе послухати, коли в тебе буде на це бажання.
💬 «Не примушуйте людину говорити. Якщо вона зараз не хоче і не може – не силуйте. Це не тому, що рідний вас зневажає. Це може бути стан, у якому хочеться тиші, або бажання уникати тяжких спогадів. Та й взагалі до людей, які повертаються з фронту, попри всі їхні особливості характеру і здоров'я має бути беззаперечна повага у суспільстві. Ці бійці зробили все для того, щоб ми могли жити. Я часто чую, що люди хочуть подякувати чи якось виразити свої почуття до людини, яку вони побачили на вулиці, але якось ніяковіють, опускають очі. А от наберіться сили та просто скажіть: «Дякую за службу!», – радить Ксенія Возніцина.
🎥 Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», що впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.
Більше про підтримку себе та людей поруч – на https://bf.in.ua/turbota
2024 © Усі права захищено
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше