Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Колектив Галицинівського ЗМПО Галицинівської сільської ради на чолі з начальником Галицинівського ЗМПО Іриною Миколаївною Грачовою з перших днів військового вторгнення ерефії був на варті.

Новина
03.08.2023
Галицинівська сільська рада започаткувала проєкт
ЗВИЧАЙНІ ГЕРОЇ СЕРЕД НАС
На нашій сторінці ми будемо розповідати про сміливих та нескорених людей нашої громади. Це люди сильної волі, справжні патріоти України. Саме вони надихають своїми вчинками інших. Справжні герої. Адже кожен, хто робить свій внесок у перемогу України – герой!
Звичайні герої серед нас
ПРИБОРКУВАЧІ ВОГНЯНОЇ СТИХІЇ
Рятувальники – це люди, чиє життя й у мирний час щосекунди підлягає ризику й небезпеці, адже вони приборкують вогонь, воду. А наразі, під час ворожих обстрілів, ця небезпека зросла в рази. Колектив Галицинівського ЗМПО Галицинівської сільської ради на чолі з начальником Галицинівського ЗМПО Іриною Миколаївною Грачовою з перших днів військового вторгнення ерефії був на варті. І ніхто з загону не покинув свого бойового посту. Виїздили на виклики, гасили пожежі і заспокоювали мирних мешканців, які залишилися в селах і нікуди не виїжджали. Коли лінія зіткнення трохи відкотилася за межі Галицинівської громади, активно долучилася до роботи інструктор ГЗМПО Анжеліка Куровська, з жителями сіл регулярно проводяться бесіди про мінну небезпеку.
Ірина Грачова вдячна своїм підлеглим за їх сміливість, витримку й мужність.
- Війна показала: хто є хто. Ніхто з моєї команди ні на мить не задавався питанням, а може не їхати. Увесь час ми були напоготові. Під обстрілами моталися по селах громади.
Дзвонять жителі Прибузького: «Горить хата». Слідом сигнал, що в Українці прильот. «В сусідів пожежа. Може перекинутись й на нашу будівлю», - плачуть, кричать у слухавку. Тут же заводиться мотор пожежної машини і ми вже прямуємо на боротьбу з вогняною стихією. Можна було б врятувати багато будівель, але ж не давали працювати ці кляті виродки. Часом було так страшно. Але збирала нерви в кулак, і вперед. Завжди на зв’язку був голова громади Іван Назар, всі 24/7. Підтримували ДПРЧ №5, Управління. Це якось заспокоювало.
Орки обстрілювали регулярно села нашої громади. Потерпала Українка, горіло Прибузьке, ні дня не давали спокою жителям Лиман та Лупареве. І у Галицинівку прилітало. Особливо дісталося Степовій Долині. Щороку з весни наші села починали чепуритися у зелень, господині коло хат квітів насаджають, око радує. А наразі постає в пам’яті страшна картина весни-літа двадцять другого року. Все розбомблене навкруги, палає, димить. Ніби якісь кадри воєнної кінохроніки... Вцілілі стінки осель дивляться на тебе темними отворами від розбитих вікон. Техніка на узбіччі чатує розтрощена. І наша. І їхня. Під ногами залишки ракет, нерозірвані снаряди. Тільки й дивись. Можна вмить злетіти в небо. А мої хлопці просто відчайдухи. Неймовірні. Лізли в саме пекло. Пишаюся ними. Летить, свистить навкруги. А вони рукава розмотують. Воду подають. Вони в мене просто герої.
Ірина Миколаївна розповідає про колектив, про те, що пишається кожним. А про те, що сама з початком війни оселилася в пожарці і жила там з місяць, ми дізналися від її підлеглих. Спала в караульному приміщенні. Вмивалася вологими серветками. Кожного ранку – зміна караулу, задачу поставити… Хлопці повивозили свої сім’ї у безпечне місце, й повернулися назад в стрій. Разом з членами своєї команди ця мужня жінка нежіночої професії сідала в машину і прямувала на виклик. Не могла вона відправити хлопців під обстріли, а сама залишитись в укритті. Не мала такого морального права.
Бувало, вирушали на пожежу, а над ними вертоліт ворожий кружляє. Чи гасять полум’я, а неподалік танк противника виїхав на позиції і нумо стріляти. А хлопці не припиняли своєї роботи, гасили вогонь. Їхали якось з пожежі, а навкруги вибухи, один за одним.
- Старенька «пожежка» ніколи ще так швидко на ганяла, як того разу, дісталося їй тоді. Але пощастило, вивезла нас усіх, врятувались... - згадує Ірина Миколаївна. – Потім вже дозволу на виїзд нам не давали - ані Головне Управління ДСНС, ані військові, бо дуже небезпечно було. Не можна було так ризикувати особовим складом.
Так без вихідних всі члени команди працювали з півтора року. Потім вже почали потроху налагоджуватись чергування, наразі рятувальники мають змогу брати вихідні.
- Поки що зарано говорити про відкриття відділення у Прибузькому. Там все зруйновано. Завдяки підтримці Галицинівської сільської ради потроху відновлюємось. Дякуємо благодійникам і волонтерам, у нас є все, і техніка, і бойовий одяг. Буквально перед війною в Прибузькому знаходилася машина з бочкою. Дякуючи місцевому фермеру Сергію Тютюннику, який загнав її у ангар, вона вціліла. А уся його техніка, що була на мехдворі, і яку орки не встигли поцупити, згоріла вщент.
Ірина Миколаївна, обходячи автопарк, з любов’ю погладжує машини. Із жалем ділиться наболілим, що не підлягає відновленню згорілий внаслідок ворожого обстрілу транспорт, який служив багато років. А вцілілу техніку за підтримки громади самотужки ремонтують, фарбують та доводять до ладу.
- АРС я вибила із складського приміщення музею техніки, що у Виноградівці був. Вона, красунечка, пережила бойові дії у Прибузькому, була під обстрілами, і стала в нагоді нашим військовим. А я її знов розшукала й повернула. І наразі вона знову в строю.
Є у нас в автопарку ЗИЛ-130 та ЗИЛ-131, їх нам віддали пожежні з міських частин, після того, як в нас під час чергових обстрілів постраждали наша будівля пожежної команди, згоріла машина, і нам не було на чому здійснювати виїзди на виклики. ЗИЛ-131 - цей транспортний засіб потужний і витривалий, справжній Дракон. Тоді ж таки, після того випадку нам подарували ще один транспортний засіб. Наші друзі, польські рятувальники дізналися з новин про нашу біду. Вирішили віддати свою стареньку Star-200. Я особисто їздила отримувати польську «панночку». Її бочка маломістка, але без цієї машини було б скрутно. Наразі вона дуже виручає. Коли приїхала отримувати з їхніх рук автомобіль, розчулилася до сліз, побачивши, як вони підготували засіб для нас, українців: укомплектована, чистенька, як лялечка. Ще й наліпки патріотичні і спереду, і ззаду «Доброго вечора. Ми з Миколаєва», «Доброго вечора, ми з України», «МПО Галицинове», Україна й Польша – друзі.
Ми їхали Україною, нам усі машини сигналили, люди вітали вздовж дороги, махали руками. Неймовірні відчуття! Це так заряджало!
Ірина Миколаївна дякує Господу за те, що онуки її в безпеці. Син Юрій, відправивши вагітну дружину і старших дітей за кордон, пішов у волонтери. На той момент теж вдома бував рідко, підвозив необхідне на блокпости, надавав допомогу постраждалим, евакуйовував людей у безпечні місця, рятував тварин.
Коли вперше після нападу ерефії Ірина Миколаївна переночувала вдома, прокинулася в обіймах свого домашнього улюбленця. Кіт обережно, аби не розбудити, ліг вночі їй на груди, і простягнув вперед свої лапки, ніби обійняти хотів і не відпустити нікуди. А їй треба було повертатися до своєї нежіночої справи.
- Зв’язок тоді був поганий. А то й взагалі його не було. Як без зв'язку? Відслідковували, де були прильоти, туди й прямували. Щодня тушили ліс. Гатили ці падлюки по ньому постійно. Скільки його вигоріло… Підстилка хвої суха, загоряння розповсюджується швидко. Їдемо, заєць сидить на дорозі. І нікуди не втікає, бідолаха. Тремтить, трясеться, озирається навкруги. Глянув на нас переляканими оченятами: «Рятуйте, мовляв, моя домівка горить». А дерева тріщать, ніби стонуть. Ці звуки у мене й досі у вухах. Так ліс плакав. Я з своїми вихованцями з ГО «Блискавка» саджала молоді сосенки, знаю, скільки часу потрібно для того, щоб з маленького паросточка виросло велике дерево. А згорає швидко, аби спалахнуло…».
У екстремальних ситуаціях приїздили на допомогу Галицинівському загону п’ята частина, четверта, третя, пожежні команди з МГЗ, Ніка-Тери. І ці люди сильної статі з усіх підрозділів підпорядковувались у той момент цій тендітній на перший погляд, та насправді мужній жінці.
Наразі села Галицинівської громади потопають в зелені. Природа відновлюється. Трава буяє, дерева з понівеченими кронами вкрилися листям. А от хати так швидко не відновиш. Потрібен час, кошти, будматеріали, зусилля, людська праця.
Та головне – потрібна Перемога. Така довгоочікувана й жадана. І віримо, настане той день. Адже українці - незламна і героїчна нація.
(Далі буде...)
2024 © Усі права захищено
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше