Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

«Чому ти загинув, а я живий» Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська.

Новина
13.07.2023
«Чому ти загинув, а я живий❓»
Коли людина втрачає когось із найближчих, може сформуватися синдром «вцілілого». Це відчуття провини через загибель родичів чи друзів та беззаперечна впевненість: «якби я повівся інакше, ти міг би вижити».
💬 «У такій ситуації фахівець допомагає розірвати минуле та теперішнє. Так, синдром «вцілілого» формується в думках. Той, хто лишився в живих, свою «провину» зазвичай фіксує в одній точці. І вважає, що якби міг повернутися назад і саме у той момент щось змінити – наслідки були б іншими. Психологи працюють над розривом цього зв’язку», – пояснила у прямому ефірі на сторінці Безбар'єрність та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA психологиня, учасниця проєкту «Психосоціальна підтримка під час війни» Тетяна Єрмолаєва.
Близькі люди теж можуть допомогти подолати цей синдром. Твердо й спокійно проговорювати: «Твоєї провини в тому, що сталося, немає». Як не дивно, найбільш дієвими є прості речі та прості слова.
Як пережити втрату?
◾️ зберігати контроль за своїм життям
◾️ дотримуватися режиму дня
◾️ піклуватися про себе
◾️ виділити дозований час на горювання
◾️ не перебільшувати з візитами на кладовище
◾️ подякувати людині, яку втратили, попрощатися та відпустити
◾️ навчитися приймати допомогу інших
Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська.
Записи усіх ефірів доступні за цим лінком 📲 bit.ly/46rKBix
Більше порад із самопідтримки та турботи про інших – за посиланням ▶️ bf.in.ua/turbota
2024 © Усі права захищено
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше